Namnet mahogny har givits många träd i olika delar av världen som liknar den ursprungliga. Den är Västindisk och Mellan samt Sydamerikansk företrädesvis. Honduran eller storbladig mahogny (latin: Swietenia macrophylla) växer från Mexiko till Södra Amazonas i Brasilien, även i Karibien och södra Florida och är den riktiga ursprungliga sorten. Handel med denna mahogny är utbredd men skövling har medfört stora restriktioner efter andra världskriget. Träd från Afrika och Asien tillhör mahognyfamiljen meliaceae. Eukalyptussläktet har benämnts som australisk mahogny, även röd mahogny och en del cederträ kallas Ostindisk mahogny. De första lasterna med mahogny kom till Europa på 1600-talet med erövraren och skepparen Hernán Cortés.  

Mahogny är trä men även namn på färg som liknar

 Mahogny är ett mycket vackert trä som i förädlad form har synnerligen trevliga egenskaper och används i många olika snickerier och möbler. Träden är tämligen raka och vid utvinning blir ytan väldigt slät och fin. Ådringen är synnerligen vacker och om delar matchas rätt blir inredningen den används till formidabel. I början är mahogny lite ljus men den mörknar med ålder. Den är lätt bearbeta trots att den är hård och beständig. Med en bred stam kan breda brädor sågas ur till exempelvis trappsteg inomhus eller till större bänkytor. Mahogny är över huvud taget ett mycket gynnsamt trä att använda i snickeri. Till båtbygge var den länge ovärderlig i mindre motorbåtar, idag används mahogny i lyxbåtar. Många musikinstrument har tillverkats i detta material, exempelvis har många akustiska gitarrer ryggar, sidor och halsar av mahogny.  

Medicinskt bruk av mahogny

 Mahognyträdet växer ofta upp till över 20 meter, men det genomsnittliga trädet blir cirka 12 till 15 meter. Dess krona är vid och ofta lika bred som trädets längd. Dess blad liknar rönnbärsblad och bildar vingformade frön. I Kina används bladen från kinesisk mahogny till matlagning som ger en smak jämförbart med lök. Kineserna använder även dess rot och blad som medicin och de menar att det har effekt på cancer.

Fusk med trä

 Man vill gärna efterlikna mahogny och då betsar man trä som furu eller vanlig plywood. Men man behöver även olja in och underhålla mahogny som används utomhus, exempelvis båtar. Färgen mahogny är även populär som hårfärg, man kan hos frisörska få håret färgat i den nyansen.