I dagens samhälle spelas de flesta spelen online men som du kanske förstår har de sitt ursprung långt innan Internet uppfanns. Många spel har ursprungligen tillverkats av olika träslag, då det alltid har varit ett tillgängligt material som även är slitstarkt. Trä är också lättarbetat och en händig person kan enkelt manövrera det till att skapa exakt det denna önskar skapa. Spel som är gjorda av trä håller dessutom i generationer!

Backgammon

Numer går det att spela brädspelet backgammon online, som ett casinospel som man kan spela med en bonus med när man registrerar ett konto. Traditionellt sett tillverkas dock backgammon-brädet av trä och än idag går det att hitta spel som tillverkats av exempelvis lönn eller ek, vilka är de vanligaste träslagen för just speltillverkning. Det är också vanligt med exotiska träslag i inläggningarna även om grunden vanligen är gjord av träsorter som finns i Sverige.

Schack

Även schack har varit ett populärt sällskapsspel i alla tider. Du kan tillverka ditt eget bräde för att göra det mer personligt. Det är bra att använda ett tåligt, hållbart och spelvänligt material som håller i många år. För att göra ett exklusivt bräde kan du använda dig av massiv alm och lyxa till det genom att göra rutorna med valnöt och citronträd. Ett bra mått på ett bräde är 50 x 50 cm.

De flesta bordsspel har en lång historia bakom sig, i grunden har många av dem tillverkats av olika sorters träslag. Ek är ett användbart material för spel som sliter en del på spelytan, som exempelvis schack och backgammon. Bok används vanligen till att tillverka spelbrickor av olika slag. För tillverkning av speltärningar är det vanligt att använda sig av lönn, då det är lätt att bearbeta och få till en fin yta med hjälp av polering.